Psihologii numesc vârsta de 5 ani o perioada de criză. Un copil calm și ascultător devine brusc capricios și isteric, începe să devină iritat, refuză să asculte de adulți. În această perioadă, atât copilul, cât și părinții săi se confruntă cu dificultăți. Criza la cinci ani poate apărea destul de neașteptat. Intensitatea și durata acestuia depind de caracteristicile mentale individuale ale copilului. Pentru unii, durează nu mai mult de câteva luni, în timp ce pentru alții poate dura un an. Pentru unii bebeluși, trece aproape neobservat.

Criza de cinci ani aduce probleme nu numai părinților, ci și copilului însuși. Nu își poate controla emoțiile și nu își înțelege întotdeauna sentimentele și dorințele. În această perioadă de vârstă, în corpul său apar modificări fiziologice grave. Se schimbă și mintea copilului. Ai răbdare cu copilul tău și ajută-l să treacă peste perioada de criză. Sfaturile noastre vă vor ajuta să le faceți față.

          Cum să răspunzi la capriciile unui copil

- În perioada de criză, copiii devin foarte activi și neliniştiți. Curiozitatea și setea lor de cunoaștere cresc. Această energie fizică și mentală poate fi direcționată către dezvoltare.

- Încercați să încărcați copilul fizic. Lasă-l să meargă mai mult, să alerge, să meargă pe bicicletă, să meargă la educație fizică. Îl puteți înscrie la o secție de sport, dans sau înot. Activitatea fizică va elimina excesul de energie și va reduce crizele de furie.

- Reacționează calm la capricii. Dacă urmezi exemplul copilului, cedând lacrimilor și țipetelor, el va începe să te manipuleze. Dacă simți că ești pe cale să te enervezi și să țipi la copil, părăsește camera pentru un timp. Oferă-ți ție și lui șansa de a te calma.

- Nu amâna pedeapsa. Copiii uită repede de faptele lor rele, așa că pedeapsa întârziată nu va avea efectul dorit. Dacă un copil este obraznic, nu ar trebui să-l pedepsești cu interdicția de a merge la bunica în weekend. Până în weekend, va uita de ce s-a întâmplat. Veniți cu o pedeapsă care poate fi implementată imediat, de exemplu, interziceți să se uite la televizor până mâine.

- Stabiliți limite pentru ceea ce este permis și explicați copilului ce se poate și nu se poate face și de ce. El trebuie să cunoască clar regulile adoptate în familie. Încercați să nu încălcați singuri aceste reguli, altfel procesul educațional nu va fi eficient.

- Petrece mai mult timp cu bebelușul tău, joacă-te mai des cu el. În această - perioadă dificilă, are nevoie în special de atenția ta.

- Atribuiți copilului dvs. câteva treburi casnice pe care să le facă în mod regulat. Poate fi udarea florilor, hrănirea unei pisici. Asigurați-vă că îi spuneți copilului că este deja mare și că vă puteți baza pe el ca adult.

- Cereți ajutor copilului dumneavoastră în diverse chestiuni ( să aducă o pungă cu alimente de la magazin, să spele legumele). Asigurați-vă că îi mulțumiți pentru ajutor, chiar dacă este nesemnificativ. Acest lucru va crește stima de sine și încrederea în sine a copilului dumneavoastră.

- Dezvoltați talentele și abilitățile copilului dvs. Dacă îi place să deseneze, să cânte sau să joace fotbal, creează condițiile necesare pentru aceasta.

- Nu acorda o mare importanta capriciilor și neascultării bebelusului. Amintiți-vă că acest lucru este temporar și se va încheia în curând.

Ce să nu faci

În timpul unei crize, copiii sunt deosebit de vulnerabili. Aveți răbdare și nu vă certați fiul sau fiica pentru mofturi, prostii, comportament rău. Amintiți-vă că copilul nu are ca scop să vă enerveze. Pur și simplu nu își poate controla emoțiile. Pentru a nu dăuna psihicului copilului în această perioadă dificilă, nu faceți următoarele:

- Nu critica sau certa copilul în public. Discutați despre comportamentul lui rău, fără prezența unor străini.

- Nu exploda ca răspuns la o criză de furie. Chiar dacă totul fierbe înăuntru, încercați să păstrați vă păstrați calmul. Acest lucru va deruta copilul și va reduce intensitatea emoțiilor.

- Evitați să fiți nepoliticos cu copilul dvs. Spune-i des că îl iubești, îmbrățișează-l și sărută-l.

- Nu loviți copilul sub nicio circumstanță. Agresiunea fizică este o tehnică absolut nepedagogică, și mai ales în timpul unei crize. Dacă copilul este vinovat, veniți cu o pedeapsă mai umană.

- Nu pedepsiți niciodată un copil limitându-i nevoile fiziologice de hrană, somn etc. Aceste metode sunt inacceptabile. Dar îl poți priva de dulciuri, îi poți interzice să se joace la telefon sau să se uite la desene animate.

- Nu ignora copilul. Dacă vrea să-ți spună sau să-ți arate ceva, ia o pauză de la afaceri și fii atent la el. Dacă sunteți foarte ocupat, cereți să aștepte puțin până când veți fi din nou liber. Nu alunga copilul, răspunde la toate întrebările lui, chiar dacă ți se par stupide sau el le repetă în mod repetat.

- Nu accepta agresivitatea bebelușului, ci oprește-o imediat. Nu-l lăsa să lovească, să ciupească sau să împingă pe nimeni. El trebuie să înțeleagă că chiar și într-o criză de emoții este imposibil să-și dea frâu liber mâinilor.

Concluzie

Criza la cinci ani este o etapă integrală a creșterii unui copil. Copilul iese treptat din copilăria preșcolară, devine din ce în ce mai independent. Se formează personalitatea lui. Pentru o dezvoltare mai armonioasă a copilului dvs., vă invităm la centru de dezvoltare timpurie pentru copii ”Smile Kids”.